Material pri keramičnih izdelkih

Vsi keramični izdelki nastanejo iz kalupa. Za keramično maso se uporablja Keramasa ki je izredno trdna, stabilna masa in se hitro suši. Končni izdelki so izredno lepi, gladki, bele barve in se ne prašijo. Masa je nestrupena in brez vonja. Ko izdelki dosežejo primerno trdnost se z brušenjem popravijo razni detajli nato pa sledi poslikava in druge tehnike dekoriranja.

Za poslikavo se uporabljajo akrilne barve Amsterdam, ki so visoko odporne na svetlobo. Zaradi uporabe čistih in nebledečih pigmentov umetniško delo ohrani prvotne barve celo po nekaj desetletjih. Vezivo v barvah je 100% akrilna smola. Odporne so na lužnine in posledično primerne za slikanje na steno in podobne površine, poleg tega da se lahko uporabljajo tudi na platnu in tekstilu. Akrilne barve Amsterdam se redčijo z vodo in so praktično brez vonja.

Poleg slikanja se za dekoracijo keramičnih izdelkov uporabljajo tudi druge tehnike. Ena izmed njih je servetna tehnika pri kateri se uporablja lak Art Potch, ki odporen na vse vremenske pogoje in deluje kot lepilo na vodni osnovi. Zanimiva tehnika je tudi pozlata, kjer se uporabljajo kovinski lističi za pozlato in dajejo izdelku videz kovine (zlate, srebrne, bronaste). Izdelki so pred zunanjimi vplivi zaščiteni še s posebnim premaznim lakom za pozlate. Nekateri izdelki imajo tudi videz starega lesa ali razpok, ki ga dosežemo s posebnim medijem za razpoke kar pripomore k zanimivemu videzu.

Pri dekoraciji se uporabljajo tudi razni dodatki kot so naravna pavova in petelinja peresa ali pa umetna peresa Marabu, akrilni biseri in stekleni kamenčki in bleščice različnih barv in velikosti. Vse skupaj poudarijo tudi konture različnih barv in še bolj zanimiva barva ki se sveti v temi.

Sledite in delite s prijatelji:

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja